fredag, augusti 11, 2006

Nya Stadion



Det var kul att redigera Jonatan Johansson-intervjun. Verkar vara en skön kille med distans till proffslivet, uppvuxen i den finländska skärgården utanför Åbo (men föddes faktiskt i Stockholm och har en bror som bor söder om stan och som jobbar som lärare - det var därför snacket om J.J. i Bajen tog sån fart). När Jonatan var som bäst, mellan 1998-2000, syntes hans svenskklingande namn nästan varje helg i tidningarnas resultatbörser - som målgörare i framför allt Charlton och Glasgow Rangers. Någon större uppmärksamhet här i Sverige fick han aldrig.

På den tiden hade Charlton en coach vid namn Allan Curbeshely - i dag en smått legendarisk ledare som faktsikt var aktuell som förbundskapten för det engelska landslaget (det var i den vevan som en Sven-Göran Eriksson trädde in i handlingen.) Cursbeshley handplockade spelare till Charlton, han gick efter hur de anpassade sig och fungerade socialt i gruppen. På så sätt skapade han ett vinnande lag som med små medel slogs i toppen av Premier League. Atletichs slutade sensationellt sjua säsongen 2003-04. Jonatan berättar: "Allan hatade vad vi kallade 'Billy Bigtimes', spelare med stort ego som inte passade in i gruppen. Han var också suverän på att analysera motståndarna. Tyvärr anpassade vi vårt spel efter de andra lagen lite väl mycket, det gick ut över vårt eget spel."

Efter fem framgångsrika säsonger i Charlton försvann Jonatan till Norwich City. När sen vännen Jari Litmanen tipsade om MFF nappade J.J. och nu har han gjort fyra mål på lika många matcher för de himmelsblå (jag antar Hammarby grämer sig riktigt ordentligt för att de missat denna guldklimp och även förebild på och utanför planen.)