söndag, juli 30, 2006

Favorit i repris: Glenn Peter efter Lagerbäck


Bilden är hämtad från ett ovärderligt "Superalbum Panini" inhandlat i Perugia 2002. Albumet innehåller Il Campione blandat med de mest framstående spelarna i serie-A från 1960 fram till 2000. I dag har turen kommit till mannen som en dag kommer att träna svenska landslaget - annars skulle åtminstone jag bli en smula förvånad - Glenn Peter Strömberg. 25 år gammal, säsongen 1985-1986, vann han guldbollen. Han blev trogen Atalanata mellan 1984 och 1993, han spelade i tröja nummer 7 och blev i ett italienskt fotbollslexikon kallad för "Jo-jo-mästare" (förmodligen för att han aldrig tröttnade på att springa upp och ned.) Mitt bästa
Strömberg-minne är 2-1 reduceringen mot Skottarna i det traumatiska VM-slutspelet 1990. För oss som plågades hemma i tevesoffan, av svenskarnas pinsamma tafatthet i Genua, blev Strömberg en sinnebild för någon som ville något och la ned sin själ i det han gjorde (kom ihåg det alla lata jävlar som går runt o såsar hela dagarna). En sån spelartyp landslaget saknade i detta VM (Tyvärr Linderoth du är inte typen som kan gjuta passion hos dina medspelare). "Skottland kom till krig och de som inte steg undan var Glenn Hysén, Klas Ingesson, Tomas Brolin och Stefan Schwarz. Och Glenn Strömberg, den lilla korta stund han fick vara med. Glenn Strömberg...det är då det tänder: ett långt fint inlägg från Stefan Schwarz, Strömberg springer och man ser så fort han tar fart att det ska bli mål för han har gett sig fan på det och han tränger mellan mittbackarna och tofflar till bollen så att den går in - men inga jävla piruetter utan in i mål, hämta bollen, och upp till mitten." Skrev Mats Olsson, 17 juni, 1990 i Expressen. I dag bor Glenn Strömberg kvar i Bergamo i Italien och så vitt jag vet sitter han fortfarande där och käkar pasta med sin Simona.

PS. Nicola Berti bredvid Glenn, nedanför Ray Wilkins, Milan - men vem är mannen snett nedanför? Han spelade i Bologna bla och det visade sig att han har en egen fanclub som
en Cerioli Loredana, telenummer 051-946784, driver.

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Tjena Philip.
När jag var i London senast kollade jag in en tröja med Panini-tryck. Det var en drömelva med spelare från VM-82 och framåt. Tröjan - med Papin, Rummenige, Altobelli och flera på bröstet - var dock för dyr, 35£.
Den saknade också min favorit: backen Vladimir Bessonov. Googlade på hans namn häromdagen och det visar sig att han jobbar inom CSKA Moskva numera.

11:12 em  
Blogger Det var en blogg said...

Tjena Daniel!
Hoppas läget är bra i Karlstad.
Den lät intressenat - t-shirten. Hur kommer det sig att Bessonov har blivit din favorit?

ps är det Danne från MKV i Sundsvall?

8:50 fm  

Skicka en kommentar

<< Home